Σελίδες

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Νίκησε η Τέχνη!


Είδηση από το in.gr: "Μετά την καταδίκη της από δικαστήριο της Ολλανδίας, της χώρα όπου έχει την έδρα της, η υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Mininova αφαιρεί όλους τους συνδέσμους για το κατέβασμα πειρατικών ταινιών και μουσικής." Ένα τρανό χειροκρότημα από όλους μας για την μεγάλη αυτή νίκη. Μπράβο σε όλες τις μεγάλες δισκογραφικές και κινηματογραφικές ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο εταιρείες που προστατεύουν τους καλλιτέχνες τους και δείχνουν ότι πάνω από όλα είναι η μετάδοση της Τέχνης και όχι το ταπεινό τους...μεροκάματο...

Εδώ και πολύ καιρό γίνονται προσπάθειες να σταματήσει το παράνομο κατέβασμα αρχείων -κυρίως ταινιών/serials και μουσικής- από τις διάφορες BitTorent platforms. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την δίκη του PirateBay (το οποίο είχε αναγκαστεί να φύγει από την Σουηδία για να εγκατασταθεί σε κάποιο πρώην πηρυνικό καταφύγιο στην Ολλανδία αν δεν απατώμαι) και σίγουρα θα γίνουν πολλές ακόμα. Πέρα από τις προσπάθειες εναντίων των διαφόρων sites από τον νόμο, υπάρχουν και αρκετά "ραβασάκια" που στέλνουν οι ίδιες οι εταιρείες προς τους παράνομους downloaders του στυλ "την τάδε μέρα,ώρα κλπ κατέβαζες παράνομα το τάδε  torrent και σε περίπτωση που δούμε αντίστοιχες ενέργειές σου στο μέλλον θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον σου", και δεν το λέω επειδή έχω ακούσει να γίνεται,αλλά επειδή το έχω δει ο ίδιος. Ωραία λοιπόν.Όλοι παράνομοι είμαστε.Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Κλείστε μας όλους μέσα για να διαφυλάξετε τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών που υποτίθεται ότι υπερασπίζεστε (παρατήρηση: ΚΑΝΕΝΑΣ καλλιτέχνης δεν έχει προβεί σε ενέργεια τέτοιου τύπου,παρά μόνον η εταιρεία του -ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω κανέναν.Τα συμπεράσματα πιστεύω ευνόητα.). Η μακροπρόθεσμη κατάληξη της όλης ιστορίας πιστεύω ότι είναι η εξής: τα υπάρχοντα site αναγκάζονται να αποσύρουν τα παράνομα αρχεία,βρίσκουν ένα παραθυράκι -π.χ. PirateBay- και τα ξανασηκώνουν.Ξανασκάνε μηνύσεις,ξανατρέχουν στα δικαστήρια και η ίδια ιστορία συνεχίζεται, μέχρις ώτου βρεθεί η συμβιβαστική λύση του τύπου "μπορούν να κατεβάζουν αρχεία μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες πληρώνοντας κάποια Χ μηνιαία συνδρομή με κάποιο όριο στο μέγεθος που μπορούν κατεβάζουν". Και σκάνε και πάλι καινούργιες παράνομες BitTorrent platforms και φτου και από την αρχή. Όλα αυτά μόνο σε επίπεδο torrent download και με βάση τη σημερινή του μορφή.
Ας το γενικεύσουμε το θέμα. Το Internet αποτελεί κατα τη γνώμη μου σήμερα έναν χώρο παρακολουθούμενης αναρχίας. Μπορείς να βρεις ότι πληροφορία θες και μάλιστα από πάρα πολλές διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες μεριές. Αυτό βοηθάει στο να ανοίξεις το μυαλουδάκι σου μέσα από αυτήν την αστείρευτη πηγή γνώσης. Σε αντάλλαγμα, παρακολουθείσαι - ή έστω μπορούν να σε παρακολουθήσουν - ανά πάσα στιγμή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση προς τις "open" εφαρμογές - τεράστιο παράδειγμα αποτελεί το...υπερsite wikipedia - τις οποίες προτιμούν οι χρήστες για ευνόητους λόγους. Μέσα σε όλα αυτά γίνεται φανερό πως πολλές μεγάλες επιχειρήσεις θα σταματήσουν κατά βάση να λειτουργούν στη σημερινή τους μορφή. Πρώτες και καλύτερες, αυτές που "πονάνε" τώρα. Αλλά δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουν.
Μέσα σε αυτήν λοιπόν τη σημερινή "αναρχία" στο Διαδίκτυο, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι μια δισκογραφική, για παράδειγμα,εταιρία πολύ δύσκολα θα είχε ικανοποιητικά κέρδη από πωλήσεις δίσκων μέσω αυτού,για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχεις λόγο να πληρώσεις κάτι το οποίο βρίσκεις τζάμπα. Από την άλλη όμως εφόσον οι συναλλαγές γίνονται ολοένα και περισσότερο μέσω διαδικτύου, οι δισκογραφικές θα είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν αυτήν την τάση. Αυτό που κάνουν τώρα με τα δικαστήρια είναι πολύ απλά να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να μην χάσουν την δύναμή τους όταν θα μπουν για τα καλά στο χώρο του Internet και όχι να προστατεύσουν τα "πνευματικά δικαιώματα" των καλλιτεχνών τους.  Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι όλων μας -ακόμα- να καθήσουμε και να προβληματιστούμε επί του θέματος. Κατά πόσο δηλαδή θα αφήσουμε τους κολοσσούς αυτούς να επιβάλουν τους κανόνες τους μέσα στο Διαδίκτυο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω εδώ τη δύναμη της μάζας πως λειτουργεί καμιά φορά θετικά. Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν ήμασταν όλοι συνένοχοι και "παράνομοι". Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν -όχι ειρωνικό αυτήν τη φορά- σε όσους "παρανομούν" με αυτόν τον τρόπο...

ΥΓ1: Αν κάποιος γνωρίζει πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά που παίρνει κάποιος καλλιτέχνης από πωλήσεις των δίσκων του ή προβολές/ενοικιάσεις των ταινιών του -αν παίρνει τίποτα,δεν έχω ιδέα- ας μας ενημερώσει,εγώ απλά ξέρω ότι είναι "ψίχουλα" από ότι έχω ακούσει από διάφορες πηγές...
ΥΓ2: Στο άρθρο έκανα αναφορά στις εταιρείες που φαίνεται πως "πονάνε" πιο πολύ. Σαφώς από παράνομο κατέβασμα ζημιώνονται και πολλές άλλες -π.χ. λογισμικού- οι οποίες όμως δεν έχουν κινηθεί σε τόσο έντονο βαθμό εναντίων των site αυτών.

3 σχόλια:

  1. Έχουνε κινηθεί πολλοί αμερικάνοι καλλιτέχνες εναντίον τέτοιων site κτλ. (Βλ. Metallica και Napster).Αλλά και αυτοί έχουνε καταθέσει τα όπλα. Μην αγχώνεστε, δεν θα σταματήσει το "παράνομο" downloading μέχρι να αρχίσουν οι εταιρίες να τα δίνουν free από μόνες τους με διάφορους τρόπους. Μετά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Δεν μπορούνε να ελέγξουνε ολόκληρο το Internet γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουν την ύπαρξη ενός 20% του δικτύου. Έπειτα υπάρχει πάντα η λύση χρήσης server σε χώρα που έχει διαφορετική νομοθεσία σε θέματα Πνευματικών Δικαιωμάτων.(Βλ. kithara.vu).Είναι λιγότερο "ακριβό" να τα δώσουν κάποια στιγμή όλα τζάμπα παρά να τους βρουν όλους.Οι εταιρίες πάντα θα ρουφάνε χρήμα με διάφορα άλλα κολπάκια (βλ. διαφήμιση).Και πι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή η παρατήρηση για τους Metallica-μου αρέσει που το τόνισα "ΚΑΝΕΝΑΣ" :) - αλλά αναφερόμουν στην σημερινή κατάσταση,γιατί το σκηνικό με τη συγκεκριμένη μπάντα είχε γίνει πριν καμιά δεκαετία αν δεν κάνω λάθος, που δεν υπήρχε ακόμα αυτός ο "χαμός" των παράνομων downloads.Και σήμερα πιθανόν να υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις αλλά δεν νομίζω πως μπορούν από μόνοι τους να τα βάλλουν με οποιοδήποτε mininova.Τώρα το αν θα τα δίνουν οι εταιρείες δωρεάν θέλει μεγάλη συζήτηση, αφού όλες τους έχουν καπιταλιστικές πολιτικές και δεν πιστεύω πως θα συμβιβαστούν με τα έσοδα των διαφημίσεων και μόνον αυτά. Ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν εύκολα. Όσο για τις νομοθεσίες...πιστεύω απλά ότι αλλάζουν εύκολα...Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τους βρουν όλους,αλλά η ύπαρξη "κάποιων λίγων" παράνομων sites που θα γνωρίζουν κάποιοι από εμάς δεν νομίζω πως είναι κάτι που θέλουμε ως απλοί χρήστες του Internet.Βέβαια θα συμφωνήσω μαζί σου και ρεαλιστικά σκεφτόμενος δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.musicunited.org/3_artists.html

    Ζητώ επισήμως συγγνώμη για το "ΚΑΝΕΝΑΣ"! Δεν ξέρω τώρα πόσοι έχουν κινηθεί δικαστικά αλλά εμμένω στην άποψή μου ότι ένας καλλιτέχνης δύσκολα θα τα βάλει με οποιαδήποτε BitTorrent platform.

    ΑπάντησηΔιαγραφή