Σελίδες

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Παράπονα για το Αντιρατσιστικό


Τις μέρες αυτές διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη το 13ο Αντιραστιστικό Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την παράδοση και τον αγώνα κατά του ρατσισμού, κάτι που θεωρώ πως βρίσκει όλους τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ σύμφωνους. Το θετικό είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου που δείχνει ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες ώρες της χώρας δεν ξεχνάει κάποια βασικά κοινωνικά προβλήματας όπως αυτό του ρατσισμού. Θέλω όμως να εκφράσω κάποια βασικά παράπονα (με έχετε μάθει πλέον,είμαι γκρινιάρης,σιγά μην εστίαζα στα θετικά).

Για αρχή θα ξεκινήσω με το προφανές και το αναμενόμενο... ΓΙΑΤΙ σε αυτήν την χώρα ΤΑ ΠΑΝΤΑ πρέπει να κινούνται από τον σάπιο κομματικό μηχανισμό; Μπαίνω μέσα στο φεστιβάλ και βλέπω "γραφειάκια" πολιτικών παρατάξεων. Μα εγώ ήρθα σε ένα φεστιβάλ στο οποίο το θέμα είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Γκρινιάζουμε όλοι για τα πολιτικά παιχνίδια των 2 "μεγάλων", αλλά πόσο πραγματικά διαφέρουν από τα πολιτικά παιχνίδια των "μικρών";; Η διαφορά είναι στο εύρος επιροής και ΜΟΝΟΝ εκεί. Δεν είπα να μείνουν έξω από το φεστιβάλ άνθρωποι που ανήκουν σε κάποια παράταξη. Να έρθουν εκπροσωπόντας τους εαυτούς τους και όχι τη σαπίλα τους. Το θεωρώ ανεπίτρεπτο από τους διοργανωτές του φεστιβάλ να δέχονται οποιαδήποτε πολιτική παράταξη μέσα στον χώρο. Βέβαια θα μου πείτε...Είναι τόσο ρομαντικά τα πράγματα;; Οι ίδιοι οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν ανήκουν κάπου; Δεν γνωρίζω να απαντήσω...
Ένα δεύτερο παράπονο είναι η προπαγάνδα που ασκείται ακόμα και σε αυτά τα φεστιβάλ. Ακούω από τον ομιλητή "Να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του διαρκώς αυξανόμενου ρατσισμού". Ε όχι, κόφτε το. Ο ρατσισμός έχει σταθερά πτωτική πορεία και αυτό το ξέρουμε όλοι. Γιατί να προπαγανδίζεις λέγοντας τέτοιες ανακρίβειες;; Να συνεχίσουμε τον αγώνα, ναι. Αλλά εκεί βάζεις "τελεία". Ακούμε που ακούμε του κόσμου τις βλακείες από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, πρέπει να τις ακούμε και σε τέτοιου τύπου φεστιβάλ; Κατά πόσο διαφέρει αλήθεια η μία προπαγάνδα από την άλλη;;
Κάτι τελευταίο αναφορικά με τους καλλιτέχνες που ήταν καλεσμένοι χθες στη μία σκηνή("δυτική" νομίζω). Ρε μάγκες κάνετε ένα φεστιβάλ κατά του ρατσισμού. Εγώ ήρθα στο φεστιβάλ και περίμενα να  ακούσω μουσικές σχετικές με το θέμα, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Και βλέπω κάποιους "Γραμμένο" και "Μαζουράκη" ή "Μουζουράκη" να κάνουν χαβαλέ στη σκηνή για κάτι γκόμενες που τις έψαχναν λέει στην Κίνα και στις Άλπεις, σε φάση να ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να σε κάνουν να γελάσεις ( σαν να σου λένε "είμαι αστείος ρε, γέλα!!! Αλήθεια είμαι αστείος!! Μα γιατί δεν γελάς;;" ). Και αλήθεια σας το λέω ότι ΔΕΝ μου αρέσει το πολιτικό τραγούδι αλλά σε κάποια φάση χρειάζεται και ένας πολιτικοποιημένος στίχος, κάποιο 15χρονο μπορεί να πάρει κάτι. Δεν κατακρίνω τους εν λόγω καλλιτέχνες, την δουλειά τους κάνουν. Απλά δεν κολλάνε σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ και ΑΠΟΡΩ πώς κάτι τέτοιο "διέφυγε" από τους διοργανωτές. Κατά τα άλλα υπήρχε ένα hip hop συγκροτηματάκι που μάλλον κάτι ήθελε να πει αλλά ο ήχος ήταν κακός -και καλός να ήταν εγώ πάλι θα γκρίνιαζα λόγω του είδους της "μουσικής" τους χαχα-  και μια jazz μπάντα που κάπως κούρασε τους ακροατές αλλά σίγουρα είναι μια μουσική που "δένει" σε τέτοια φεστιβάλ. "Περιέργως" δε, το κοινό αδιαφόρησε για τους 2 τελευταίους και έδωσε μεγάλη σημασία στους "χαβαλέδες".
Μην μπορώντας να δώσω "συγχαρητήρια" στους διοργανωτές του φεστιβάλ, θα πω ότι γίνεται μια προσπάθεια με αγνό σκοπό (τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου). Οφείλουμε όλοι να πολεμήσουμε τον ρατσισμό όπως μπορεί ο καθένας, πραγματικά το θεωρώ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ. Αλλά να ανοίγουμε από την άλλη και τα μάτια μας και να μην έχουμε ρομαντικές ψευδαισθήσεις γύρω από τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνω το εν λόγω φεστιβάλ, απλά θεωρώ πως υπάρχουν βασικά θέματα που με προδιαθέτουν αρνητικά και που θα ήθελα να λυθούν κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα...

9 σχόλια:

  1. Εγώ θα σκασω πάλι σαν δικηγόρος του διαβόλου και θα πω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι για να εξαφανίσουμε τον ρατσισμό είναι να μην είμαστε ρατσιστές. Αν πάει κανείς σε αντιρατσιστικό φεστιβάλ δεν έγινα αυτόματα μη ρατσιστής. Τα φεστιβάλ αυτά για μένα έχουν διαφορετικούς βαθμούς επιρροής σε διαφορετικές ομάδες ατόμων. Έχουμε μάθει πλέον όλοι να λαμβάνουμε συγχωροχάρτια για τα πάντα (Παγκόσμια ημέρα μπλα, παγκόσμια ημέρα μπλου, κτλ.). Το καλό που κάνουν για μένα αυτές οι διοργανώσεις είναι αυτό που ανέφερες ότι κάποιο πιτσιρίκι κάτι θα ακούσει, θα προβληματιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα ρε συ Washnez, πιστεύω πως κακό σε κάθε περίπτωση δεν κάνουν αυτές οι μέρες που ανακηρύσσονται ως Παγκόσμια μέρα μπλα και Παγκόσμια Μέρα μπλου. Δεν είναι ποτέ κακό να υπάρχει έστω μια μέρα που υπενθυμίζει έστω σε σε μερικούς μερικές αξίες. Το ότι συνήθως οι μέρες αυτές καταλήγουν σε πανηγυράκι, είναι άλλο θέμα. Εκεί μπαίνει ο "πολιτικός" και "ανθρώπινος" παράγοντας. Αλλά σαν σκέψη, σαν πρωτοβουλία, αυτή η εγκαθίδρυση των ημερών αυτών, δεν είναι απαραιτήτως κακή.

    Τώρα, σε αυτά που λέει ο trelepi, ε δε νομίζω πως κανείς εκπλήσσεται ιδιαιτέρως. Δεν ξέρω ποιός ακριβώς βρίσκεται πίσω από το αντιρατσιστικό, αλλά φαντάζομαι πως σίγουρα θα είναι και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία -βαθιά χωμένη στα σκατά και στα πολιτικά εξω-κοινοβουλευτικά συμφέροντα κατά τη γνώμη μου.

    Άσχετο, 19 Νοεμβρίου πάντως, είναι η Παγκόσμια Μέρα Τουαλέτας από τον ΟΗΕ και υπάρχει και αντίστοιχος οργανισμός http://www.worldtoilet.org/

    ΟΚ, η Μέρα δημιουργήθηκε για να υπενθυμίσει ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ευκολίες στην πρόσβαση σε χώρους υγιεινής και ότι λόγω αυτού ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, ο δείκτης θανάτων έχει ανέβει, αλλά και πάλι, δεν παύει να ακούγεται αστείος ο τίτλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι έχουμε μπουχτίσει στις παγκόσμιες ημέρες, τόσο, που χάνουν το νόημά τους. Σίγουρα κάθεμία από αυτές θα επηρεάσει κόσμο θα κάνει καλό. Κυρίως σε άτομα μικρότερων ηλικιών κατά τη γνώμη μου, γιατί σε μεγαλύτερους, the damage is done. Αυτοί το πολύ να προβληματιστούν για κάνα 2ωρο και μετά να πάνε να δούνε μπάλα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα!

    Το γεγονός ότι οι παγκόσμιες ημέρες για τα πάντα ολοένα και αυξάνονται θα τραβήξει τον κόσμο μακριά από αυτές τις παγκόσμιες ημέρες/φεστιβάλ/διοργανώσεις κτλ που πραγματικά έχουνε νόημα και πρέπει να μαγνητίσουνε και να επηρεάσουνε κόσμο! Όπως είναι και τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ. Επομένως, δεν λέω πως αυτές οι μέρες κάνουν κακό, για κανένα λόγο δεν πιστεύω κάτι τέτοιο! Όσο περισσότερες είναι όμως, κάνουν και λιγότερο καλό. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από απλή ψυχολογία μάζας. Γι' αυτό κι εγώ πιστεύω πως παγκόσμια ημέρα Τουαλέτας κτλ δεν χρειάζεται. Χρειάζεται οργανωμένη και σωστή βοήθεια προς εκείνες τις χώρες και ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά το πέρας του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ είπα και εγώ να αφήσω το σχόλιό μου.

    Για την παρουσία των πολιτικών παρατάξεων στο φεστιβάλ. Υπήρχαν περίπτερα κομμάτων καθώς και πολλών οργανώσεων, πρωτοβουλιών κλπ. Εγώ διαφωνώ μαζί σου trelepi στο ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ότι ανήκουν σε μία πολιτική παράταξη (γι αυτούς ομάδα με την οποία μοιράζονται την ίδια ιδεολογία) να μην μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα φεστιβάλ. Από όσα λίγα ξέρω όσο η ομάδα του Zeitgeist πιστεύει σ έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό και έχει δικαίωμα να στηρίζει ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ το ίδιο μπορεί να κάνει και μία πολιτική παράταξη. Ποιος θα γυρίσει να πει σε μία ομάδα ανθρώπων σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ «όχι δε σας θέλουμε εδώ»! Αυτό δε θα ήταν ρατσιστικό ευθύς εξαρχής?

    Όσο για το τι πολιτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη διοργανωτική ομάδα… Δεν είναι λίγο μνησίκακο να δίνουμε ταμπέλες σε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε τι δράσεις τους; Anatoli ας πούμε αναφέρεις ότι δεν ξέρεις ποιος βρίσκεται πίσω από το αντιρατσιστικό φεστιβάλ (που αν είχες ιδέα για την αντιρατσιστική πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης θα ήξερες ότι είναι ο βασικός διοργανωτής) και γυρνάς και λες ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι «βαθιά χωμένη στα σκατά και στα πολιτικά εξω-κοινοβουλευτικά συμφέροντα» . Μπορεί να μη γνωρίζω ακριβώς τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, αλλά μπορώ να πω ότι στην πράξη έχουν προσφέρει πολλά σε ομάδες ανθρώπων που δέχονται ρατσισμό… Δωρεάν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, νομική στήριξη κλπ… Θα ήθελα ακόμα να αναφέρω ένα ακόμα εγχείρημα της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας –που μ έχει συγκινήσει περισσότερο απ’ όλα- που είναι η διατήρηση του ξενώνα υποδοχής προσφύγων ανοιχτού ο οποίος έκλεινε το Φεβρουάριο αφήνοντας άστεγους 50 πρόσφυγες. Με μεγάλες προσπάθειες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πολιτών ο ξενώνας αυτός παραμένει μέχρι και σήμερα ανοιχτός και μάλιστα πιθανότατα θα αναληφθεί από κάποια ΜΚΟ ως διαχειριστή από Σεπτέμβριο. Αν δεν το έχετε φανταστεί μόνο και μόνο το τελευταίο εγχείρημα κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τα οποία βγαίνουν από το πολυσυζητημένο φεστιβάλ και από δωρεές πολιτών, πρωτοβουλιών, οργανώσεων, δήμων κλπ. Ας αναλογιστούμε πρώτα το τι κάνει ο καθένας μας για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο και μετά ας κριτικάρουμε τι κάνουνε οι άλλοι. Όποιες πολιτικές πεποιθήσεις και αν υπάρχουν πίσω από αυτήν την ομάδα εγώ σίγουρα θα τους πω ένα μπράβο για πολλές από τις δράσεις τους. (Btw η αντιρατσιστική πρωτοβουλία κάνει ανοιχτή συνέλευση για να πάρει αποφάσεις για τις κινήσεις της. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει είτε ως απλός ακροατής είτε ενεργά αν θέλει να δει πώς είναι τα πράγματα και από μέσα πριν βγάλει τα συμπεράσματά του).

    Όσον αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι trelepi έχω να πω ότι την Παρασκευή παίζανε και άλλα σχήματα όπως Σύλλογος Γεωργιανών Μεταναστών, ένα τούρκικο μουσικό σχήμα, Balamor Trio. «Περιέργως» και εσύ επέλεξες να πας στο φεστιβάλ την ώρα που έπαιζαν οι «χαβαλέδες» που τράβηξαν και το περισσότερο κοινό. Δεν έχω ιδέα για ποιο λόγο ήταν εκεί αυτοί αλλά σίγουρα τα λεφτά που βγήκαν από αυτούς (που θα αδιαφορούσε για τους Balkanatolia ή τους Global Vibe) θα βγάλουν τα έξοδα του φεστιβάλ και θα ξοδευτούν σε κάτι αξιόλογο. Μην ξεχνάμε επίσης πως το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν είναι μόνο μουσικό. Υπήρχαν προβολές, εκθέσεις, ομιλίες 8-10 πολύ ενδιαφέρουσες.

    Κλείνοντας πιστεύω πως αυτό το φεστιβάλ έχει νόημα όχι τόσο για μένα και για τον κάθε Ελληνάρα που θα παρευρεθεί εκεί μία φορά τον χρόνο, αλλά για τους ανθρώπους που δέχονται το ρατσισμό καθημερινά.. τους μετανάστες, ομοφυλόφιλους, τοξικομανείς, άτομα με αναπηρία κλπ που μπορούσαν να μοιραστούν με την κοινωνία στην οποία έχουν αναγκαστεί να ζουν τους προβληματισμούς τους. Περιττό να πω ότι σε όλους τους παραπάνω η είσοδος ήταν ελεύθερη.

    Και trelepi για μένα o ρατσισμός δυστυχώς συνεχώς αυξάνεται σε όλες τις μορφές του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. wow wow wow... Δεν είπα να μην έρθουν άνθρωποι που ανήκουν κάπου ("Δεν είπα να μείνουν έξω από το φεστιβάλ άνθρωποι που ανήκουν σε κάποια παράταξη."). Νόμισα ότι το έκανα σαφές...Έπειτα...είσαι αλήθεια τόσο αγαθή και πιστεύεις ότι ήρθαν τα κόμματα για να στηρίξουν την προσπάθεια του Αντιρατσιστικού και όχι για μικροκομματικά συμφέροντα; Ή ότι το κάθε κόμμα το χαρακτηρίζει η κοινή ιδεολογία και όχι κοινά συμφέροντα;
    Επίσης δεν καταλαβαίνω την επίθεση στις απόψεις μου για τη μουσική σκηνή. Δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι σε 2 σκηνές ταυτόχρονα. Το αποδεικνύει και η Φυσική αυτό, αν θες google it(μάλιστα ισχύει γενικά για μια μάζα σε δύο χώρους,να το ξέρεις). Εκεί έτυχε να βρεθώ και έφυγα όταν κατάλαβα τί σόι πρόγραμμα κάνουν οι "χαβαλέδες". ´Οσο για τις ομιλίες που αναφέρεις έτυχε να ακούσω μία. Έλεγε για τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από κοινωνικά θέματα...
    Τώρα για το ποιοί είναι πίσω από το Αντιρατσιστικό εγώ πήρα μια ιδέα. Once again: ΔΕΝ είμαι σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση κατά του φεστιβάλ, αλλά θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ -ειδικά στην παρούσα κατάσταση της χώρας- να τους προβάλουμε και να στηριζόμαστε σε αυτούς αντί να τους κυνηγάμε.
    Τέλος με λύπη μου διαπιστώνω ότι η προπαγάνδα πιάνει τόπο ("για μένα o ρατσισμός δυστυχώς συνεχώς αυξάνεται σε όλες τις μορφές του...."). Τουλάχιστον διασαφήνισες ότι πρόκειται για δική σου άποψη. Όπως και για μένα δεν υπάρχει βαρύτητα (ναι,μπορούμε να πετάξουμε). Άσχημα τα νέα όμως, τόσο για μένα όσο και για σένα. Υπάρχουν -ευτυχώς ή δυστυχώς- και ορισμένες αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες καλά το σχόλιό μου...

    Εγώ είπα ότι είναι ρατσιστικό να μείνουν έξω ως ομάδες ατόμων τα πολιτικά κόμματα και όχι να μείνουν έξω ως μεμονωμένες οντότητες τα άτομα που τους υποστηρίζουν. Όσο για τον στόχο των κομμάτων που ήταν εκεί... προτιμώ αλήθεια να είμαι αγαθή και να πιστεύω στην καλή θέληση των ανθρώπων(ακόμα και σε αυτούς που ανήκουν σε παρατάξεις)παρά να βλέπω μόνο συμφέροντα πίσω απ΄όλα.

    Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η μουσική ξεκινούσε στις 10 και τελείωνε το πρωί (ναι μπορεί να ήταν σε δύο σκηνές παράλληλα)και ότι από την ανατολική ως τη δυτική σκηνή ήταν 5 λεπτά με τα πόδια πραγματικά πιστεύω πως οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε να παρακολουθήσει και κάτι άλλο πέρα από τους χαβαλέδες.

    Για τις ομιλίες για άλλη μια φορά παραθέτεις μία η οποία έγινε από πολιτικό κόμμα. Υπήρχε πληθώρα εκδηλώσεων και παράλληλα και σε άλλες ώρες όπου θα μπορούσες ν ακούσεις την ομάδα γυναικών θεσσαλονίκης, τη σύμπραξη κατά της ομοφυλοφοβίας, Δίκτυο "Ακούω Φωνές" (και αναφέρω μόνο παραδείγματα της Παρασκευής).

    Γενικότερα δεν είναι κρίμα να κάνεις τόσο αρνητική κριτική για ολόκληρο το φεστιβάλ όταν ήσουν εκεί 1-2 ώρες? Αλλά να μου πεις γούστο σου καπέλο σου!!

    Αν θέλεις να γκρινιάζεις (όπως λες ο ίδιος) και να βλέπεις μόνο την αρνητική πλευρά της κατάστασης αυτής απλά σκέψου ότι για να γίνει ο κόσμος καλύτερος εκτός από σκέψη θέλει και πράξεις... Καλό είναι να εκτιμάμε αυτούς που κάνουν έστω και ένα μικρό πραγματάκι για να βοηθήσουν την κατάσταση ακόμα και αν στο φεστιβάλ τους είναι καλεσμένοι και το ΚΚΕ μ-λ και το ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι (Νομίζω φαίνεται στο παραπάνω μου σχόλιο για ποιο λόγο πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει κάνει κάποια καλά πράγματα)

    Και για την γενική αλήθεια που υποστηρίζεις ότι ο ρατσισμός μειώνεται σε παρακαλώ δώσε μου τις πηγές σου... μόνο η δική σου άποψη δεν το κάνει γενική αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τις ομιλίες παραθέτω την ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ που άκουσα,δεν προπαγανδίζω, προφανώς υπήρξαν και άλλες δεν διαφωνώ σε καμία περίπτωση. Στην τελική έχω κάποιες υποχρεώσεις που μου απαγορεύουν να βρίσκομαι στο Φεστιβάλ 8 ώρες/ημέρα.
    Εμμένω στην άποψή μου για τα κόμματα. Δεν υπάρχει αθωότητα και ιδεολογία, ας μην κοροϊδευόμαστε. Η στάση τού "κλείνω τα αυτιά μου και τα μάτια μου" δεν θεωρείς ότι είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αιτία της ταπεινής κατάστασης της χώρας μας; Δεν πιστεύεις ότι όλα συνδέονται; Ας απαλλαγούμε επιτέλους από τον σαπίλα των κομμάτων! Εδώ μιλάμε για ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!
    Τέλος και για να δικαιολογήσω την αρνητική μου κριτική, ξαναλέω ότι έτσι είμαι(γκρινιάρης). Έχω πάει σε ουκ ολίγα αντιρατσιστικά φεστιβάλ και παντού είδα τα ίδια. Ε, μου δώθηκε η αφορμή να τα πω.
    Όσο για το ότι ο ρατσισμός μειώνεται δες πόσοι αλλοδαποί δουλεύουν στην χώρα μας εσύ η ίδια και άσε τις στρατευμένες έρευνες που κάνουν οι διάφοροι φορείς. Πριν από 30 χρόνια θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατό να γίνει;; Ας τα δούμε λίγο ανοιχτόμυαλα τα πράγματα μπας και δούμε ότι έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Να συνεχιστεί ο αγώνας γιατί σίγουρα υπάρχει ρατσισμός και μάλιστα σε πολλές μορφές όπως σωστά -θεωρώ- αναφέρεις.

    Όσο αφορά σε όσα ανέφεραν Whashnez και Anatoli και την αντιπαράθεση περί "παγκοσμίων ημερών", έχω εκφράσει την άποψή μου σε προηγούμενο post. Είναι καλό πιστεύω να μας το θυμίζουν, αλλά μήπως μας θεωρούν (δικαίως) ζώα; Μάλλον θα έπρεπε να προβληματιστούμε περισσότερο για τους εαυτούς μας παρά για την ύπαρξη ή μή αυτών των ημερών. Ίσως το πρώτο να είναι η αιτία της ύπαρξής τους. Λέω εγώ τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά το ότι τα κόμματα κάνουν δυναμική την παρουσία τους σε αυτά τα φεστιβάλ είναι απαράδεκτο! Όχι τα μέλη των κομμάτων ως άνθρωποι, ώς παρέες, τα ΚΟΜΜΑΤΑ! Τραπεζάκια, μπλαμπλάκια, φυλλαδιάκια, κτλ. Ε όχι ότι δεν υπάρχει πολιτικό και παρτάκικο συμφέρον από αυτό! Τα κόμματα, ως κωλοκόμματα, δηλαδή δεν εισάγουν κανένα είδος ρατσισμού και φανατισμού; Ντάξει, το κόμμα δεν είναι η ράτσα σου, αλλά ούτε το ότι παίρνεις πρέζα είναι. Κομματικός ρατσισμός λοιπόν! Αυτό γιατί να μη συζητηθεί, θα κλαίνε οι ΣΥΡΙΖΙΩΤΕΣ και οι ΣΥΡΙΖΙΩΤΙΣΕΣ; Αλλά σε τέτοια χώρα που ζούμε που να τα σκεφτούμε αυτά; Όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιας κοινωνίας είναι "άρρωστο", στο τέλος "άρρωστοι" βγαίνουν αυτοί που δεν είναι. Που δεν κουβαλάν τουλάχιστον την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ "αρρώστια".

    Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι υπάρχει τρελός ρατσισμός και μεταξύ ομάδων μεταναστών, όχι μόνο από τους ανθρώπους της host χώρας. Δεν είναι άγιοι λοιπόν οι μετανάστες (το λέω γιατί έχω δει και έχω ακούσει άτομα να τους θεοποιούν ), απλώς ίσως έχουν ένα λόγο παραπάνω να έιναι ρατσιστές, η καλύτερα ένα λόγο λιγότερο να μην είναι ρατσιστές: Η ίδια τους η ζωή. Πέρα από τη βοήθεια λοιπόν την οικονομική, την στέγη και το φαγητό που θα πρέπει να τους προσφέρουμε, πιστεύω πως επίσης ένα τέτοιο φεστιβάλ, θα έπρεπε να στοχεύει πολλά περισσότερα είδη ρατσισμού, η "ρατσισμού" από όσα ήδη κάνει. Α! και ο ρατσισμός είναι αμφίροπος τις περισσότερες φορές: Είμαι εγώ ρατσιστής απέναντι στον άλλον, γίνεται κι αυτός απέναντι μου. Δεν είναι μόνο θύματα πολλές ομάδες που δέχονται ρατσισμό. Απλά είναι λιγότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή