Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Is there a plan or what???

Είδηση από ΤΑ ΝΕΑ on-line:
Ευκολότερες απολύσεις με μειωμενες αποζημιωσεις, αυξηση των ομαδικων απολύσεων αλλα και αμοιβες κατω απο τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθν. Γενικη Συυλογική Συμβαση Εργασιας, προβλεπει τπο σχέδιο ΠΔ που εστειλε στους κοινωνικους φορείς ο υπουργός Εργασιας κ.Α. Λοβέρδος προκαλωντας θυελλα αντιδράσεων.

Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο post, δεν θεωρώ τον εαυτό μου απλά ως θύμα, αλλά και ως συνένοχο για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Επίσης δεν θεωρώ σκόπιμο ένα ξερό "όχι στα μέτρα" και πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να πληρώσουμε - εκτός και αν δεν βγάλαμε εμείς τους πολιτικούς που μας κυβερνάνε εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Αυτά όσο αφορά στις απόψεις μου και για να μην μακρυγορώ σταματάω κάπου εδώ απλά λέγοντας πως είμαι έτοιμος να πληρώσω τα λάθη μου. Αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο.
Με τα οικονομικά ποτέ δεν τα πήγαινα καλά, οπότε αν περιμένετε να διαβάσετε κάποια βαθυστόχαστη οικονομική ανάλυση μάλλον πρέπει να ψάξετε κάπου αλλού. Θα προσπαθήσω όμως να δω τα πράγματα με μια απλή λογική και σκεφτόμενος μπακαλίστικα μαθηματικά. Λοιπόν... Όλοι λίγο πολύ κάτι έχουμε ακούσει περί του ελλείματος της χώρας μας και ξέρουμε ότι ουσιαστικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψή του,έστω μακροπρόθεσμα (ας μην ξεχνάμε ότι το δάνειο που είχε πάρει ο Κολοκοτρώνης ξεχρεώθηκε το 1985...). Συνεπώς νέα μέτρα που σκοπός τους ΠΡΕΠΕΙ να είναι η τόνωση της αγοράς. So far so good που λέμε και στο χωριό μου. Ας δούμε τα εργασιακά μέτρα.
Οι μισθοί πέφτουν. Η υπερτυχερή γενιά των 700 ευρώ αποτελεί μια μακρυνή ανάμνηση, ενώ μια νέα γενιά έρχεται να την αναπληρώσει (εξελίξει;;;): η γενιά των 550!! Εντάξει, το περιμέναμε, ίσως όχι τόσο άμεσα, αλλά όπως είπαμε: πρέπει να πληρώσουμε. Πάμε παρακάτω.
Ο ΦΠΑ αυξάνεται (23%). Πάντα το πρώτο μέτρο κάθε οικονομίας όταν αυτή νοσεί είναι να αυξάνει τον ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα. Δεκτό και κατανοητό, βαράς τον εξαρτημένο στη φλέβα. Αλλά ας τα διαχωρίσουμε: άλλο "εξάρτηση" και άλλο "αγορά στοιχειωδών αγαθών". Συνεχίζουμε...
Μειωμένες αποζημιώσεις (κατά 50%!!). Εδώ θα σκάσει το επιχείρημα του δικηγόρου του διαβόλου που έχω μέσα μου για να μου πει να μην βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα. Το επιχείρημα: "έτσι τονώνεται η επιχειρηματικότητα. Δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους να ανοίξουν επιχειρήσεις και δεν χρειάζεται να υπολογίσουν πολλές ζημίες σε τυχόν απολύσεις." Μπορώ να δεχτώ το επιχείρημα αλλά με μερικές απορίες: ποιός πραγματικά θα ανοίξει καινούργια επιχείρηση στην χώρα αυτή σήμερα;;; Και τί διάολο επιχείρηση;;; Και έπειτα... Ας μιλήσει κάποιος με νούμερα να μας πει και εμάς τους χαζούς το ποσοστό του ελλέιματος που υπολογίζεται να καλυφθεί από αυτό το μέτρο.... Γιατί κάτι μου λέει -πάντα μπακάλικα σκεφτόμενος- ότι μιλάμε για χαμηλό ποσοστό. ΠΟΛΥ χαμηλό... Και για να μην κατηγορηθώ πως δεν μιλάω εγώ με νούμερα, σας παραπέμπω στην σελίδα από ΤΑ ΝΕΑ για να δείτε μόνοι σας το τι προβλέπει το νέο ΠΔ, εγώ θα εμμείνω σε όσα ανέφερα μέχρι τώρα.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με μια γενική ματιά, χωρίς όμως να ξεχνάμε τον αντικειμενικό σκοπό που οφείλουν να έχουν τα νέα μέτρα (κάλυψη ελλείματος): Ο βασικός μισθός θα είναι 550 (μείωση κατά 20% χονδρικά από τα 700), κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα θα ζορίσουν για όλους μας. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα είναι σε θέση ο εργαζόμενος να αγοράσει κάποια προϊόντα τα οποία ίσως με τα 700 να μπορούσε (τι φτάσαμε να λέμε...) αλλά όλα αυτά λύνονται με την πτώση των τιμών από πλευράς επιχειρήσεων. Στο αισιόδοξό μου σενάριο αυτό έρχεται όμως να βάλει ένα οριστικό τέλος η συνεχής αύξηση του ΦΠΑ ( από 19% σε 23% μέσα σε 3 μήνες....). Ακόμα και να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις τιμές πώλησης των προϊόντων/υπηρεσιών τους, η αξία για τον καταναλωτή θα παραμένει η ίδια αφού μέσα στην τιμή καλείται να πληρώσει και τον συνεχώς αυξανόμενο ΦΠΑ. Πόσο θα ρίξει πια ο κάθε επιχειρηματίας τις τιμές; Ας πάρω ένα απλό παράδειγμα.
Έστω ότι ένα κατάστημα ρούχων πουλούσε πριν από ένα χρόνο μια μπλούζα με 10 ευρώ, πέραν του ΦΠΑ. Μαζί με τον ΦΠΑ η συνολική τιμή που καλούνταν να πληρώσει ο αγοραστής θα ήταν 11,9 ευρώ. Το ποσό αυτό φαντάζομαι ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποια αναλογία με τον μισθό του εργαζόμενου, και στο παράδειγμά μας τα 700 ευρώ και η αναλογία αυτή είναι το 1.7% του μισθού του.
Ας έρθουμε τώρα στη νέα γενιά των 550 και στο έτος 2010 και μετά. Ο βασικός έχει πέσει κατά 20%. Άρα την ίδια μπλούζα -για να διατηρηθεί η αναλογία- η επιχείρηση θα πρέπει να ρίξει την τιμή της αναλογικά, δηλαδή στα 8 ευρώ. Ο ΦΠΑ όμως έχει ανέβει κατά 4% και η αξία που θα καλείται ο αγοραστής να πληρώσει συνολικά είναι 9.84 ευρώ. Η συνολική αυτή αξία της μπλούζας αναλογεί στο 1,8% του μισθού του αγοραστή, δηλαδή μεγαλύτερη κατά 0.1% από πριν. Για να τηρηθεί λοιπόν η αναλογία του 1.7%, η μπλούζα θα έπρεπε να πωλείται στα 1.7% * 550 = 9.35 ευρώ, 50 λεπτά λιγότερα από ότι υποθέσαμε. Συνεπώς αν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ από το 9.35 (23% * 9,35 = 2.15), το ποσό που θα έπρεπε να πουλήσει η επιχείρηση την μπλούζα για να έχει αναλογικά κέρδη είναι 7,2 ευρώ, δηλαδή όχι 20% αλλά 28% λιγότερο από ότι ένα χρόνο πριν!!! Αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, τότε κάποια από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ίσως έχουν κάποιο αντίκρυσμα. Ρεαλιστικά μιλώντας όμως... Πώς στο διάολο θα δεχθεί ο επιχειρηματίας να ρίξει την τιμή κατά 28% ενώ οι μισθοί που δίνει έπεσαν μόλις κατά 20%;;; Και όλα αυτά μάλιστα ΧΩΡΙΣ να συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις σε άλλα έξοδα της επιχείρησης (βλ. ΔΕΗ αύξηση 15%-40%...).
Κάτι άλλο από την τόνωση της αγοράς βλέπω εγώ με την απλή λογική μου πως πάει να γίνει . Επιχειρήσεις κλείνουν και θα κλείσουν πολύ περισσότερες, οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατακόρυφα, ο κόσμος θα απολύεται για πλάκα και όσοι έχουν δουλειά θα καταφέρνουν να...επιβιώνουν... Διεθνής οικονομολόγοι κάνουν μαθηματικοοικονομικές αναλύσεις που προβλέπουν πτώχευση της χώρας και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ανάπτυξης. Δεν μου αρέσει να καταστροφολογώ και δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο έστω και αν τείνω να χαρακτηριστώ ηλίθιος. Απλά δεν βλέπω κάτι ουσιαστικό από τα εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης. Αυτό που θα πετύχουν είναι η καταπίεση του εργαζομένου σε βαθμό "ρεκόρ" για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας, κάτι που ήθελαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν αλλά δεν είχαν το "άλλοθι" της "πίεσης από την ΕΕ". Όσο για την οικονομία μας...Ε, ας μην αγοράσουμε φρεγάτες ρε μάγκες, δεν θα γίνει πόλεμος στα επόμενα 100 χρόνια στη χώρα αυτή και το ξέρουμε όλοι. Ας ξεκινήσουμε από εκεί και βλέπουμε.
Πάντως αντίδραση του κόσμου υπάρχει και αυτό είναι κάτι θετικό. Βέβαια μαζί με την αντίδραση αυτή καλό θα ήταν να αναλογιστούμε και το πόσο φταίμε και εμείς οι ίδιοι για την οδυνηρή μας κατάσταση και ας φροντίσουμε να μην ξανακάνουμε την κλασσική μα!@#ία που κάνουμε μία Κυριακή κάθε 4 χρόνια. Πάνω από όλα όμως ας αποχτήσουμε συνείδηση, ίσως ποτέ να μην είναι αργά. Μια συνείδηση που να μας υποδεικνύει το πότε κάτι πάει στραβά ώστε να βγούμε στους δρόμους και να αντιδράσουμε για ουσιαστικά θέματα. Κλείνω παραθέτωντας παραδείγματα τέτοιων συνειδητοποιημένων ανθρώπων που βγήκαν στο δρόμο τον τελευτάιο μήνα γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στη ζωή τους και δεν κάνουν κατάχρηση της έννοιας της "πορείας" στην πιο κρίσιμη φάση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Χρωστάει η ομάδα; Ε και; Οι άλλοι δε χρωστάνε δηλαδή; Όλοι στους δρόμους, θα κάψουμε την πόλη, θα κλείσουμε τα Τέμπη, θα κατέβουμε στην Αθήνα για πορεία!! VAMOS !!!


Μας αδίκησε η διαιτησία;;;;;; Μας πνίγει το δίκιο!! ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΟΙ!!!


Το βασικό μας πρόβλημα στη χώρα σήμερα; Να γίνουμε Ελβετία! ΚΑΙ Α ΚΑΙ ΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ!!

2 σχόλια:

  1. Χαχα στα Χανιά οι "ποδηλάτρεις" βγήκανε με τα ποδήλατα και κάνανε ένα σκηνικό στο Παλιό Λιμάνι τοποθετώντας τα "ποδήλατρα" (χαχα) περιμετρικά του λιμανιού και ανάβοντας τα φωτάκια τους. ΟΚ ρε παιδί μου 'ντάξει. Αλλά το σύνθημα που φωνάζανε: "Φεγγάρι στη ρόδα, φεγγάρι στη ρόδα φεγγάρι στη ρόδα..." ΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάρτε και δύο links να χαρούμε όλοι μαζί:

    http://www.cmadatavision.com/market-data

    όπου λέει βασικά τα εξής:
    Highest Default Probabilities


    Entity Name Mid Spread CPD (%)

    Venezuela 1441.98 60.87
    Argentina 1246.04 55.20
    Greece 723.82 44.64
    Pakistan 819.50 42.23
    Ukraine 615.76 34.40
    Dubai/Emirate of 478.67 27.86
    Iraq 458.10 27.45
    Portugal 345.07 25.45
    Dominican Republic 362.70 22.71
    Latvia, Republic of 368.78 22.32


    και το άλλο:

    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=961897

    όπου αν δείτε πώς κυμαίνεται το διάγραμμα, νομίζω πως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς η περίοδος 1980-1994 ήταν η πιο "παραγωγική" :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή