Σελίδες

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Open Source ΠΑΝΤΟΥ!

Κατά την καθιερωμένη μου πρωινή περιήγηση σε διάφορα forums έπεσα πάνω σε μία αναφορά για μία συλλογή υπογραφών. Το θέμα της; Η υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού σε σχολεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την πρωτοβουλία πήρε η ελληνική κοινότητα του Ubuntu με αφορμή την τελευταία έκδοση του εν λόγω λειτουργικού.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα περί "open source software", μπορούν να ρίξουν μια ματιά εδώ. Εν ολίγοις όταν μιλάμε για εφαρμογή open source μιλάμε για μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από κάποια ομάδα προγραμματιστών και έπειτα δώθηκε -δωρεάν- στους χρήστες,οι οποίοι με την σειρά τους έχουν κάθε δικαίωμα να τροποποιήσουν τον κώδικα της εφαρμογής. Τρανό παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής αποτελεί το OpenOffice (αντίστοιχο του Office που παρέχεται -επί πληρωμής βέβαια- από την εταιρεία του κ. Gates). Τώρα γιατί κανείς να επιλέξει εφαρμογές ανοιχτού κώδικα; Για αρχή θεωρώ πως είναι θέμα ιδεολογίας: δεν πληρώνω και παίρνω κάτι εξίσου καλό -αν όχι καλύτερο- από αυτό που μου πουλάει η Χ εταιρεία, ενισχύοτας την προσπάθεια των "ανεξάρτητων" προγραμματιστών. Έπειτα, στις ανοιχτές εφαρμογές γίνεται μια συλλογική προσπάθεια από άτομα από όλο τον κόσμο που εστιάζει στις ανάγκες των χρηστών και όχι στην εξοικονόμηση χρήματος, ενώ η συλλογικότητα αυτή είναι ακριβώς ο λόγος της καλύτερης προοπτικής εξέλιξης της κάθε εφαρμογής.
Αναφορικά με το petition, ο τίτλος του νομίζω πως είναι αρκετά περιγραφικός. Απαιτείται η υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού στη θέση των ήδη υπάρχοντων "κλειστών" εφαρμογών, για τις οποίες χρεώνεται το ελληνικό κράτος (αλήθεια, πώς ξέφυγε αυτό το μέτρο από την κυβέρνησή μας;; Τα μέτρα περί κατάργησης των αποζημιώσεων των απολυώμενων εργαζομένων βοηθούν πραγματικά περισσότερο την οικονομία μας;;;). Σίγουρα δεν είναι αυτό που θα σώσει την οικονομία μας, αλλά είναι θα είναι ένα σημαντικό βήμα αν αναλογιστούμε πόσα PC "δουλεύουν" στον δημόσιο τομέα και πλουτίζουν εταιρείες σαν την microsoft εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Διαβάστε για το petition εδώ .
Βάλτε την υπογραφή σας εδώ .
Διαδώστε το όπου μπορείτε. Τα chain mails δεν συνεπάγονται απαραίτητα και spam...

4 σχόλια:

  1. Το κίνημα του open source δεν υφίσταται μόνο σε software δημιουργίες αλλά σε πολλούς άλλους τομείς της επιστήμης και όχι μόνο. Π.χ. μια έρευνα ιατρική μπορεί να είναι open-source. Επίσης και το hardware μπορεί να είναι open-source. Πιο γενικά: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το Blog σας
    Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
    Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr
    Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψωμί παιδεία και Linux στα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού περί Open Source ο λόγος ιδού τρεις ακόμα open source προσπάθειες που αν και η χρηστικότητα τους μπορεί να είναι περιορισμένη, παρόλα αυτά βοηθούν στην κατανόηση του πνέυματος του Open Source:

    http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCola_(drink)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Beer
    http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Source_Beer_Project

    ΑπάντησηΔιαγραφή