Σελίδες

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ο άνθρωπος που απλά στάθηκε

Πριν 21 χρόνια στο Πεκίνο έλαβε χώρα σειρά διαδηλώσεων που ξεκίνησαν με αφορμή τον θρήνο προς το θάνατο του Hu Yaobang (πολιτικού που πολέμησε την κομματική διαφθορά) αλλά έβρισκαν τις ρίζες τους σε βαθειά λαϊκή αγανάκτηση για το καθεστώς της Κίνας.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι οι απλές εκδηλώσεις μνήμης θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παλλαϊκό κίνημα απεργιών, διαδηλώσεων και απεργιών πείνας με αίτημα περισσότερες ελευθερίες και ρεφορμισμό του πολιτικού συστήματος. Η θλιβερή κατάληξη των γεγονότων αυτών, καθώς οι οργισμένοι διαδηλωτές (φοιτητές, μαθητές, απλοί πολίτες) απαιτούσαν ριζικές αλλαγές, ήταν η κύρηξη στρατιωτικού νόμου από την κυβέρνηση της Κίνας. Η απόπειρα καταστολής του κινήματος οδήγησε σε βίαιες και αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν είναι γνωστός (7.000 κατά ΝΑΤΟ, 10.000 κατά ΕΣΣΔ). Ξυλοδαρμοί, δακρυγόνα, κατευθυνόμενα πυρά, αδέσποτα πυρά καθώς και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες καταγράφηκαν στις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Κίνας.

Τα γεγονότα του Πεκίνου απαθανατίστηκαν από μία πράξη ενός ανθρώπου που στις 5 Ιουνίου του '89 μετέτρεψε την "απραξία" σε "πράξη". Ένας άγνωστος που φορούσε μαύρο παντελόνι, λευκό πουκάμισο και κρατούσε σακούλες στο χέρια στάθηκε μπροστά από μία συστοιχία αρμάτων στην πλατεία Τιάνανμεν. Ο οδηγός του πρώτου άρματος σάστισε και σταμάτησε. Προσπάθησε να τον αποφύγει αλλά ο άνθρωπος αυτός μετακινούνταν και πάλι μπροστά από το άρμα. Στη συνέχεια σκαρφάλωσε πάνω, έσκυψε και πιθανότατα μίλησε στον οδηγό του άρματος. Κατέβηκε κάτω και λίγο αργότερα τον άρπαξαν και τον τράβηξαν μακριά.
Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα σε μια νύχτα και ο "Tank Man" έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο της (μη-βίαιης) αντίστασης. Η πράξη του ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο. Η συγκλονιστική φωτογραφία που δίνεται παρακάτω καταγράφηκε ανάμεσα στις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο και ο "Ανώνυμος Επαναστάτης" στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.
Η ταυτότητα του παραμένει εως και σήμερα άγνωστη ενώ η τύχη του αγνοείται. Τα σενάρια και οι φήμες οργιάζουν. Άλλοι πιστεύουν πως ξέφυγε και συνεχίζει τη ζωή του κρυφά στην επαρχιακή Κίνα ενώ άλλοι εικάζουν ότι συνελήφθη αμέσως μετά και εκτελέστηκε. Η κυβέρνηση δήλωσε επισήμως ότι δε γνωρίζει την ταυτότητα του ή το που βρίσκεται.

Η περιβόητη φωτογραφία:















και το εξίσου συγκλονιστικό βίντεο:

Μια ακόμη φωτογραφία όπου ο "Tank Man" φαίνεται στο βάθος αριστερά λίγο πριν αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τα "Type 59" τεθωρακισμένα άρματα:






















Ο άνθρωπος αυτός έκανε τόσα λίγα κι όμως τόσα πολλά...

1 σχόλιο: