Σελίδες

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αόρατη απειλή


Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξέσπασε εκείνος ο πανικός περί του ιού...Ι7Ν31...όχι Π18Δ667...όχι όχι...το βρήκα: Η1Ν1!!! Αλήθεια το θυμάται κανείς αυτό; Ας ανατρέξουμε λοιπόν λίγο στο χρονικό της υπόθεσης αυτής.

Την περσινή άνοιξη σκάει σα βόμβα η είδηση ενός νέου ιού της γρίπης ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνος και φονικός. Αφού ήδη υπήρχε ανησυχητική εξάπλωση στο Μεξικό εμφανίζονται και τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο και τη Σκωτία. Όπως είναι φυσιολογικό με κάθε ευκόλως μεταδιδόμενη ασθένεια τα κρούσματα αυξήθηκαν με εκθετικό ρυθμό και μαζί τους ο αριθμός των θανάτων. Φυσικά δεν άργησε να φτάσει και στην χώρα μας.
Η δεύτερη πράξη τούτου του δράματος παιζόταν παράλληλα στις οθόνες που μεταδίδουν άφθονο τηλεοπτικό αυνανισμό. Οι ειδησεογραφικές εκπομπές, περιφέροντας επιδημειολόγους παντός τύπους ως ειδήμονες μαϊντανούς, κατάφεραν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και προ-Αποκαλυπτικού πανικού. Μέσα σε αυτό τον παγκόσμιο πανζουρλισμό τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια έψαχναν αγωνιωδώς τον τρόπο παρασκευής εμβολίου και φαρμακευτικών αγωγών την ίδια ώρα που υποχόνδριοι πολίτες κυκλοφορούσαν με μάσκες στους δρόμους και στα νοσοκομεία.
Προς καμία έκπληξη -τουλάχιστον από την μεριά μου- το μαγικό εμβόλιο βρέθηκε και η μαζική παρασκευή του ξεκίνησε σε χρόνο ρεκόρ. Για να μην τα πολυλογούμε τα εμβόλια διαδόθηκαν στον ανεπτυγμένο κυρίως κόσμο. Τώρα σχεδόν 1,5 χρόνο μετά ούτε θυμάται κανείς τον περιβόητο φονικό Η1Ν1.
Κάθομαι λοιπόν και αναρωτιέμαι εγώ τώρα σε κάτι ώρες απέραντης βαρεμάρας και αφθονίας σκέψης: μήπως όλη αυτή η ιστορία ήταν λίγο τραβηγμένη από τα μαλλιά; Το ποταπό συνωνομοσιολογικό μου μυαλουδάκι δε μπορεί να χωρέσει το πως ένα στέλεχος DNA/RNA μπορεί τη μία στιγμή να απειλεί με πανδημία και την άλλη να βρίσκεται θαμένο στα κιτάπια κάποιου επιδημιολόγου σα μια παλιά ιστορία που σχεδόν σβήστηκε από τη μνήμη όλου του κόσμου! Αν θέλουμε τώρα ως πονηρά σκέπτομενα ανθρωποειδή να κοιτάξουμε στη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης πρέπει να ξεκινήσουμε χρονικά αντίστροφα και με οικονομικοπολιτικό γνώμονα να εξετάζουμε την ιστοριούλα μας.
Οπότε για να σκεφτώ...ποιός/ποιοί ήταν αυτοί που είχαν όφελος στο ζενίθ του πανικού λίγο πριν το απότομο και οριστικό ναδίρ; Με σειρά προτεραιότητας η απάντηση είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες και τα ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια. Για αναλογιστείτε λίγο μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και απειλής πανδημίας πόσα χρήματα ρίχνονται χωρίς δεύτερη σκέψη σε όλους αυτούς οι οποίοι με κοινοφελείς -υποτίθεται- σκοπούς ερευνούν τη φύση του ιού και ανακαλύπτουν εμβόλια; Ακόμα περισσότερο πόσα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της φαρμακευτικής που θα παρασκευάσει το σωτήριο εμβόλιο; Λάβετε υπόψη ότι οι αγοραστές είναι καλοπληρωτές όπως μεγάλες ασφαλιστικές-νοσοκομεία και κυβερνήσεις κρατών. Σίγουρη 'κονόμα δηλαδή. Μήπως τελικά όλη αυτή η προπαγάνδα έγινε με απώτερο σκοπό την 'κονόμα αυτή; Μήπως τα media παίξαν ένα άτιμο παιχνίδι στις πλάτες μας σκορπώντας τον φόβο και δίνοντας πάτημα στις κυβερνήσεις να πληρώσουν με χρήματα τρομοκρατημένων φορολογούμενων πολιτών την αγορά εκατομμυρίων τεμαχίων του αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας εμβολίου;
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες διαθέτουν μεγάλο μερίδιο στην πίτα της μετά-μοντέρνας δημοκρατικής εξουσίας μαζί με τους υπόλοιπους καπιταλιστικούς μεγαλοκαρχαρίες (τράπεζες, ασφαλιστικές και πετρελαϊκές εταιρίες).
Εγώ, ο ταπεινός σας αφηγητής, ως “πράσινο ανθρωπάκι” που συμβιώνει με όμοιούς του σε κάτι μεγάλες περιφραγμένες εκτάσεις βρέθηκα να κοιμάμαι, και να ασθενώ με κάτι που ελάχιστη σημασία του έδωσα, δίπλα από έναν φίλο που διαγνώστηκε με Η1Ν1 και το ξεπέρασε δίχως ιδιαίτερη δυσκολία ενώ, χωρίς αμφιβολία, θα τό 'χε ξεπεράσει ακόμα πιο εύκολα αν εκείνες τις μέρες δεν υφίσταντο ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας και ταλαιπωρίας, έλλειψη ύπνου, κακή σίτιση και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
Σκέφτομαι και καταλήγω, εν τέλει, στο ότι οι καλοβολεμένοι μας κώλοι ξεχάσαν ότι η κοινή γρίπη, όπως και άλλες ιάσιμες ασθένειες, σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους ετησίως κατά κύριο λόγο σε χώρες όπου δεν υπάρχει καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (βλ. Μεξικό) ή ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες ιδίως σε ευαίσθητες ομάδες ατόμων (βλ. ηλικιωμένοι).

Τούτα είναι τα δώρα του καπιταλισμού...απολαύστε ελεύθερα! Α! Και να φοράτε πάντα προφυλακτικό γιατί κυκλοφορούν θανατηφόρες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες που μετέφερε κάποιος απερίσκεπτος εραστής πιθήκων από τους τελευταίους στους ανθρώπους...

Cheers!

1 σχόλιο:

  1. πωπω, πού τη θυμήθηκες τη γρίπη ρε Verminoz! Άστα αυτά και στρώσου στη δουλειά, σχεδίασε, έχουμε διαγωνισμό να κερδίσουμε (nuclear button contest)

    ΑπάντησηΔιαγραφή